SAN FRANPSYKO

San Fransisco ligger i mellesta kalifornien och har ungefär 600 000 invånare. Staden har fått sitt namn från Spanska missionärer som kom och predikade för inderanerna som bodde här. Men med skeppen förde även Spanjorerna med sig sjukdomar så det slutade med att indianerna dog och kvar stod Spanjorerna som döpte San Fransisco (Santa Fransisco). Alla förorter till staden har även de spanska namn. San Fransisco ligger som i en bukt där mynningen ut till havet går under den kända bron The Golden gate bridge. Och mitt i bukten ligger den kända ön Alcatraz. Som användes för att skydda ön under the civilwar och som även senare blev ett känt fängelse.
San fransisco är en väldigt vacker stad och påminner om en stad vid medelhavet eftersom alla husen går i vitt eller ljusa pasteller. I jämförelse med NY är det mycket renare och snyggare. Dock bor det inte alls lika mycket människor här.

San Fransisco ligger som på kullar vilket gör staden ännu vackrare. Det är mycket vatten och det hade varit jätteroligt att åka ut på valsafari eller på djuphavsfiske vilket de annonserade mycket om i hamnen. Det finns tydligen hajar i bukten också. :S 

 Fast jag är lite ledsen över vädret, när man kommer till Kalifornien vill man ju inet ha regn. Imorgon ska det kanske till och med snöa och det har det inte gjort sen 70-talet. Men vädret hindrade oss inte från att ge oss ut och turista idag. Jag var hade några saker på min lista som jag ville se;

The golden gate bridge
The cable cars som går uppför de vackra kulliga gatorna
Alcatraz

Så idag åkte vi först till Alcatraz vilket var väldigt intressant. Jag visste inte alls mycket om detta fängelse innan, men nu vet jag desto mer. Vi började med att ta färjan över bukten och sen såg vi en 15 minuters film om ön och fick reda på saker om ön.

Ön startade som en utsikts punkt med bra sikt ut över öppningen in mot SF. Ön användes av militären och hade flertal kanoner. Men SF blev aldrig attackerat. Senare efter the civilwar var över beslöt de att bygga upp ett fängelse på ön. If you misbehave in real life you be sent to prison, if you misbehave in prison you be sent to alcatraz. Detta var fängelsernas fängelse. Det ansågs omöjligt att fly ifrån Alcatraz eftersom det är 3 kilometer till land och vattnet är strömt och jättekallt. De värsta skurkarna fanns här bland andra Al Capone, den kända maffiabossen. Tre män var de enda som lyckades fly, de grävde ett hål med hjälp av stulna skedar bakom toaletten och klättrade sedan upp på rören i utrymmet mellan två celler och lyckades på det sättet fly. Om dessa personer överlevde eller om de dog bland vågorna vet ingen för de återfanns aldrig.

 


Ön var som ett litet kollektiv där arbetarna bodde med sina familjer. Barn och kvinnor bodde alltså på denna lilla ö med de värsta skurkarna under denna tid och ansåg sig bo idylliskt. De som bott där berättade i den guidade turen man tog (man hade öronmuffar som guidade en) att det var underbart och de inte såg eller brydde sig om brottslingarna eftersom fängelset ansågs omöjligt att fly från.

Efter att fängelse stände 1963 övertogs det av indianer som demonstrerade och ville ha tillbaka sitt land som de ansågs hade berövats. Så under 19 månader beboddes ön av indianer som devis förstörde och brände delar av fängelset. Öppnades som en national park 1973.

Senare gick vi och åt på en fiskrestaurang på Pier 39 som är ett känt område i hamnen. Såg vilda sjölejon. Och åkte till en känd chokladaffär och åt glass. Sen tog vi oss till världens krokigaste gata, som var VÄLDIGT KROKIG.
Jag såg de kända backarna, kullarna, cabelcar-backarna eller vad det heter lite överallt. Men vi åkte aldrig några.
Däremot åkte vi över the golden gate bridge både på dit och hemvägen.



Så en mycket nöjd turist!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0